Májusi erőrangsor, MCTomee részletes kommentárjával

CoyoteStarrk . Elemzés, Leírások, Metagame 4406

Megkérdeztem a magyar Hearthstone közösség krémjét, hogy mit gondolnak az Unleash the Hounds patch-et követő metagame erőviszonyairól. A rangsort van, aki még a múlt hét végén küldte el nekem, és mindannyian tudjuk, mennyire gyorsan változnak az állapotok a játékban, így ezt vegyétek figyelembe. Ezen felül, nyilvánvalóan ez egy constructed játékmódra vonatkozó lista, így arénára nem vonatkozik. Az első magyar offline verseny győzteseMCTomee volt olyan kedves és vette a fáradtságot, hogy egy összeszedett, részletes elemzést mellékeljen a ranglista mellé. A tovább mögött találjátok az egyes játékosok személyes véleményét és MCTomee elemzését. Az értékes segítséget itt is szeretném megköszönni.

Bresi Colts CoyoteStarrk Konti Krael LeMonkeyFace Madorjan MCTomee Mofe
1. Shaman 1. Rogue 1. Warlock 1. Warlock 1. Warrior 1. Warlock 1. Druid 1. Warlock 1. Warrior
2. Warrior 2. Warlock 2. Rogue 2. Warrior 2. Warlock 2. Warrior 2. Warlock 2. Rogue 2. Warlock
3. Warlock 3. Warrior 3. Shaman 3. Rogue 3. Druid 3. Rogue 3. Warrior 3. Druid 3. Rogue
4. Paladin 4. Druid 4. Warrior 4. Shaman 4. Shaman 4. Shaman 4. Shaman 4. Warrior 4. Druid
5. Druid 5. Shaman 5. Druid 5. Druid 5. Rogue 5. Druid 5. Rogue 5. Shaman 5. Hunter
6. Rogue 6. Hunter 6. Mage 6. Hunter 6. Hunter 6. Hunter 6. Hunter 6. Hunter 6. Shaman
7. Hunter 7. Mage 7. Hunter 7. Paladin 7. Priest 7. Priest 7. Paladin 7. Priest 7. Priest
8. Mage 8. Paladin 8. Paladin 8. Mage 8. Paladin 8. Paladin 8. Mage 8. Mage 8. Mage
9. Priest 9. Priest 9. Priest 9. Priest 9. Mage 9. Mage 9. Priest 9. Paladin 9. Paladin

Az táblázatba foglalt puszta rangsorok után lássuk MCTomee részletes véleményét. A kasztokat az átlagos helyezésük alapján állítottam itt sorba, de szöveg módosítatlanul kerül mellé.

1.

Átlagos helyezés: 1,67
Legjobb helyezés: 1.
Legrosszabb helyezés: 3.
MCTomee: A Warlockot tartom a legerősebbnek a jelenlegi metában. Két jól ismert „stílusa” , a zoo (aggro) és handlock (control), is lehetőséget ad nekünk a gyorsabb haladásra a ladderen.  Ebből a kettőből is kiemelném a handlockot, mert érzésem szerint a legjobb control pakli jelenleg.  A 4 giantnek köszönhetően komoly fejtörésre késztetheti az ellenfeleket, míg az aggro ellen is könnyen tud válaszolni.

2.
Átlagos helyezés: 2,44
Legjobb helyezés: 1.
Legrosszabb helyezés: 4.
MCTomee: Aggro vagy control. A ladder elején előszeretettel használt aggro a ladder végére már inkább controlra vált. Ez engem nem lep meg. Warrior control nehezen fogható a sok leszedésének köszönhetően. Szép számmal rendelkezik válasszal különböző szituációkra és ez az, ami a hátránya lehet. Nehéz játszani vele, megfontoltságot kíván. Talán ez az a pakli, aminél legjobban kijön az, hogy pont annyira jó, mint a használója.

3.

Átlagos helyezés: 3,33
Legjobb helyezés: 1.
Legrosszabb helyezés: 6.
MCTomee: Ismét beszélhetünk két elterjedt stílusról, a tempo rogue-ról és a már bétában elterjedt, de továbbfejlesztett miracle rogue-ról. A 2. helyet a miracle miatt választottam. Számos leszedése miatt az early game könnyen játszható, majd a jól ismert Auctioneer segítségével csak ki kell várnia, hogy kézbe kerüljön a kivégzéshez szükséges kombó. Itt is el lehet mondani, hogy ez a pakli tökéletesen helyt áll szinte minden stílus ellen.

4.

Átlagos helyezés: 3,89
Legjobb helyezés: 1.
Legrosszabb helyezés: 5.
MCTomee: A druid leginkább a control paklijairól híres, de abból szép számmal léteznek változatok és kijelenthető, hogy a legtöbb működik is a ladder minden szintjén. Nagy favoritom a druid, és ez talán annak köszönhető, hogy rengeteg válasza van, annak ellenére, hogy a Naturalize egy nem kívánatos kártya a paklikban.

5.

Átlagos helyezés: 4
Legjobb helyezés: 1.
Legrosszab helyezés: 6.
MCTomee: A Shaman legfőbb problémája a randomitás és az overload. Sajnos nem tudjuk megszabni, mi legyen a következő lehívott totem és azt se ,hogy a lighting storm mindig a maximális értéket sebezze. Így ha elérkezünk arra a pontra, amikor rájuk kell támaszkodnunk, akkor már csak imádkozhatunk, hogy a számunkra kedvező lehetőség legyen. Emellett az overload komoly tempo hátrányba hozhat minket, ami szintén egy olyan tényező, ami egyes paklik ellen nem szerencsés. Ennek ellenére a ladder minden szintjén találkozhatunk és nyerhetünk vele.

6.

Átlagos helyezés: 6,11
Legjobb helyezés: 5.
Legrosszabb helyezés: 7.
MCTomee: A hunter helyzetét nehezen ítéltem meg. Végül a 6. helyet kapta. Sajnos/nem sajnos az unleash nerfnek köszönhetően eltűnt a hunter, ezért nehéz megítélni az erejét. Sokakkal beszélgetve végül megkérdőjelezhetjük, hogy ennyit jelentene az az 1 mana? 1 kártya „pici” változtatása jelenthet ennyit, hogy egy meta meghatározó class-t ennyire eldobjon?  Ezekre a kérdésekre nem akarok válaszolni, meghagyom nektek.

7.

Átlagos helyezés: 7,56
Legjobb helyezés: 4.
Legrosszabb helyezés: 9.
MCTomee: A paladint tartom jelenleg a legrosszabbnak. Sokan próbálkoznak kihozni belőle a legtöbbet, amit lehet, de nem közelíti meg semelyik téren se a többi classt. Removal-ja nincs. Equality-t használhatunk, de csak ha megvannak mellette azok a bizonyos lapok (Wild Pyromancer, Consecration, Avanging Wrath) ami segítségével takaríthatunk a táblán. De ez nagyon sok esetben kevés. Emellett az értékes spelljei meg drágák, aminek köszönthető egy tempo hátrány, amiből nagyon nehéz kimászni. Így végül Uther a sereghajtó nálam.

8.

Átlagos helyezés: 7,89
Legjobb helyezés: 7.
Legrosszabb helyezés: 9.
MCTomee: Vérző sebeit még mindig nyalogatja, hiszen sokan emlékezhetünk, hogy elég sokáig uralta a metát aggro és control változatával. Majd pár lapját meg(ölték)változtatták és azóta nem játszik nagy szerepet a metában, de ez nem jelenti azt, hogy attól még nem lehet értékes győzelmeket bezsebelni vele, hiszen még így is maradt pár értékes lapja, ami meccset hozhat.

9.

Átlagos helyezés: 8,11
Legjobb helyezés: 7.
Legrosszabb helyezés: 9.
MCTomee: Meglepően sokan játszanak vele a ladder elején, de még legendhez közel is találkozhatunk velük. Az újonnan érkező paklik már viszonylag versenyképesek, de mégse tudják megközelíteni a fentebb említett paklikat. A priest lassú. Early game nehéz, kevés lap van, amit használhatunk, könnyen tempo hátrányba kerülhetünk. A lategame viszont nekünk kedvez. Leszedésünk van szinte minden lény ellen, kivéve a 4 támadással rendelkezőek. És ez a legnagyobb gyengéje. Tudatos játékkal szépen ki lehet ellene hozni a lényeket, hogy ne tudja könnyen megoldani a szituációkat. Ezért került a listám 7. helyére.


Comments (25)

  • CoyoteStarrk

   |

   Olyan. Gyakorlatilag inkább a liquidhearth havi riportját vettem mintának, azt jobbnak tartom. Volt rá kezdeményezés, hogy ezeket fordítsuk, de azokat elolvashatja az ember ott is, ezeknek a játékosoknak a véleményét nem. Remélhetőleg visszatérő rovat lesz, de ha lesz balance változás, akkor mindig igyekszem csinálni egy ilyet.

   Reply

 • Vocsok

  |

  Szerintem a Warrior erősen túlhypeolt a magyar közösség részéről.. Kontroll ellen nyilván erős, de egy shaman-zoo ellen (ahol tudsz lapot húzni ő pedig kénytelen a sok kicsi miniont irtani erősen szenved..) előőb utóbb kifogy a lapokból és annyi.. valamint a Priest is a wari controll ellen az egyik legesélyesebb szerintem..

  A handlock-al teljesen egyetértek nagyon utálom, ha kifogok egyet, csak jó húzásokkal van esély ellene.
  szerintem 10 től lefelé a Zoo se akkora spíler, nehéz haladni vele, tegnap shamannal nyertem 3 mat zsinórban utána Zoo-val buktam ugyanennyit

  mostanság van néhány hunter is aki inkább midrange kontroll jellegű és trap-ekkel valamint explosive shottal és bow-al operál

  Reply

  • aGGi

   |

   control warri nincs túlhypeolva, nagyon erős továbbra is. Shaman és zoo ellen se rossz, nem fogytam még ki soha ellenük lapokból. Gond csak akkor van, ha kicsit szarul húzol, ők meg tökéletesen kezdenek. Na de hogy ha egy shami vagy főleg a zoo tökéletesen kezd, teljesen mindegy mivel játszol. A priest sem kifejezetten a control warri ellen a legesélyesebb.
   A zoo jó mindenhol, rank 25-től legend top rankokig. Zoo mindig jó volt mindenhol, és mindig jó is lesz mindenhol. Az hogy te milyen eredményeket értél el vele, nem jelent semmit.

   Reply

   • palacsinta

    |

    A zooval az a gond, hogy kijatsza azt a jatekmecanikai elvet, hogyha egy lap valamiert erosebb mint a tobbi (adott mana erteken), aki ezt valami buntetes kompenzalja, a shaman lapok erosebbek alacsony manaert, de jon a buntetes, a rogue lapok, amik comboznak gyengebbek egy hajszallal mint az atlag lap, de erosebbek egy hajszallal ha komboznak, mindig van valamit, valamiert. A warlock eseteben a “discard a card” mechanizmust viszont ki tudod jatszani azzal, ha kidobalod a kezedbol a kartyakat, mert akkor semmi nem semmisul meg, csak a lapok elonyet elvezet. A zoo lock minduig kidobalja a kezebol a lapokat, madj utoljara hagyja a soulfiret, es 0 manaert sebez 4-et mindenfele buntetes nelkul. Vagy utoljara hagyja a doomguardot es minden buntetes nelkul kitesz egy eros chargeos miniont. Pedig ez lenyegeben a jatekszabalyok kijatszasa. Ennek ugy kellene mukodni, hogy a soulfiret csak akkor tudod kijatszani ha van a kezedben plusz lap, amit megsemmisit, a doomguardot csak akkor ha van 2 lapod, amit megsemmisit. Mindjart nem lenne olyan eros a zoo, ha az eredetileg elkepzelt szabalyokat betartva lehetne csak jatszani vele. Nagyon csodalkozom azon, hogy ezt nem javitottak ki meg, annak ellenere, hogy mar a battle.net forumban tobben felhivtak ra a figyelmet.

    Reply

    • tegbashar

     |

     Szerintem meg ezzel nincs semmi probléma. Ez a játéktechnikai lehetőség jó kihasználása. Gondolj arra, hogy a körök múlásával minden “hátrány” veszít az “erejéből”, azaz egy overload (2) kisebb érvágás a nyolcadik körben, mint a másodikban. Ebből csupán ennyi következik: a discard a card hátrány aggro paklinál várhatóan kisebb veszteséget hoz.

     Reply

   • Vocsok

    |

    persze h erős.. egy szóval sem mondtam h nem az, csak annyit, h szerintem a 4. hely (ihearthu) jóval reálisabb, mint a 2..

    Reply

    • CoyoteStarrk

     |

     9 ember összesített véleményét látod. A 2. hely ugye az átlagos helyezés alapján ez. A különbséget a warrior a shaman, a druid és a rogue között az jelentette, hogy utóbbi 3-nál mindig volt valaki, aki nem tartja sokra a classt és hátra rakta a listán, warriornál nem. Például vedd ki Mofe listáját és bumm, máris mennyivel jobb a shama és rosszabba warrior, vagy Bresiét és ugyanez történik csak shaman helyett rogue-gal. Legközelebb igyekszem több embert megkérdezni.

     Egyébként liquidhearthon, ahol 27 játékos hasonló rangsora van összegezve a warrior 3. úgy, hogy az egyik, ami előtte van az a hunter(!) ami se itt, se ihearthun nincs sehol. Szóval nem szintírások ezek a rangsorok sem.

     Reply

     • palacsinta

      |

      “Egyébként liquidhearthon, ahol 27 játékos hasonló rangsora van összegezve a warrior 3. úgy, hogy az egyik, ami előtte van az a hunter(!) ami se itt, se ihearthun nincs sehol.”

      Mivel ha elolvasod azt a listat, akkor feketen feheren leirjak, hogy a lista a hunter UHT nerf bejelentese utan, de meg az implementalas elott keszul. Azaz ok meg a regi huntert rangsoroltak.

      Reply

     • CoyoteStarrk

      |

      Nem csak a régi huntert rangsorolták…„speculate about future a bit after the UtH nerf”
      De mind1, a mondandóm lényege a warriorra vonatkozott.

      Reply

     • Vocsok

      |

      lehet hogy érdemes lenne olyan véleményösszesítést is csinálni amiben külön van bontva mondjuk az agro és a kontroll pakli.. (nyilván mondjuk druidnál meg priestnél nem lenne)
      szerintem Rouge wari és lock esetén nem mindegy

      Reply

 • Re-Volt

  |

  lehet, hogy magasabb szinten már ritkább a mage, de 10+-on rengetegen játszanak vele. Gyanúm szerint, ezek főleg olyanok, akik a hunterből kiábrándultak, bár nem biztos

  Reply

 • Rattletrap

  |

  Ebben a hónapban eldöntöttem, hogy Warlock-al rankedezek csak, azon belül is 90%-ban Handlock-al, a hónap 2. hetében kezdtem el a mászást. Jelenleg rank 5 vagyok bár egy hete csak a napi küldiket tolom le.
  Vélemény a handlock-ról: az uth nerf-nek köszönhetően sokkal kevesebb hunter van viszont sokkal több shaman is. 0 tapasztalatom volt handlock-al, úgy hogyladderezés közben jöttem rá dolgokra. Azt kell mondjam fun játszani vele, de nem egyszerű. Vannak könnyű ellenfelek és nehéz match up-ok is.
  A könnyű ellenfél általában a priest, druid, de még a controll warrior is. Közepesen nehéz és függ a laphúzástól, az a Zoo és a mirror match és a mage. Nehéz match up a hunter, shaman, rugó. A shaman verhető, ha nincs tökéletes huzása.

  Egyébként én is néha kicsit túl hype-oltnak érzem a control warriort, bár ez lehet azért van mert nem játszottam még vele(hiányzik gromash).

  Reply

 • Bordian

  |

  Ilyen cikket nagyon szivesen olvasnék rendszeresen.

  Reply

 • carville

  |

  Én 2 dolog miatt nem tudok teljesen egyetérteni a fenti rangsorral:

  – A hála a jóégnek Hunter nerf után indokolatlanul is visszaszorultak a Hunterek, ami után nem meglepő módon bújtak elő a kedvenc sámánjaim is. Viszont ez a Hounds nerf pont semmit sem könnyített a sámánok helyzetén, miközben mások ellen sem került olyan vészesen nehéz helyzetbe a Hunter. Én direkt kipróbáltam nerf után a face Huntert, és szerintem még mindig olyan irritáló, mint volt. Szóval akármennyire is fáj a szívem, én a Huntert a sámán fölé raknám, mert amit talán más kasztok ellen elvettek, azt visszakapta azon, hogy sok sámánnal találkozhat.
  – A Priestet mintha csak a control módján néztétek volna, miközben a Warlock dominancia miatt egy egész olcsó Midrange/Tempo Pappal most észveszejtően jól lehet szintezni európai Rankedben. A Zoo warlockoknak esélyük sincs, és a rangok elején ők vannak többen, Rank 8 után jönnek a kemény diót jelentő Handlockok, ahhoz már jó lapjárás is kell, mert Handlock ellen továbbra is a Handlock van előnyben. Én mindenképp a Paladin és Mage fölé helyezném a papot most, a többin lehetne vitatkozni.

  De persze ezt is tekinthetitek magánvéleménynek, amivel vagy egyetértetek és érdekel, vagy nem.

  Reply

 • CoyoteStarrk

  |

  Kilencünk véleménye alapján amúgy 4 tier látszik. T1: Warlock, Warrior
  T2: Rogue, Druid, Shaman
  T3: Hunter
  T4, Paladin, Mage, Priest
  Az azonos tier béliek közel vannak egymáshoz átlagértékben, így azon belül a sorrend kevésbé stabil, mint a tierek között. Az is látszik, hogy a hunter eltűnt, ezért nehéz megítélni a tényleges erejét, de nagyjából egyazon szintre lőttük be mind. Nem tudok róla, hogy bárki aki itt szerepel az UtH nerf óta hosszabban hunterezett volna. Ezért a ő pozíciója is kérdőjeles.

  Vocsok: nem, nem érdemes külön bontani. Egyrészt túl bonyolult lenne a lista, másrészt rengeteg variációt kéne feltüntetni, sokkal nehezebb lenne reális rangsort állítani az egyes embereknek. Ezen felül a határ az aggro-midrange-control vonalon nem éles, hanem folyamatos átmenet van köztük. Hol húzzuk meg, hogy mi számít még aggronak és honnan lesz midrange stb… Ez így jó.

  Reply

 • palacsinta

  |

  Kijott az uj ihearthu-s meta report, naluk a warri mar csak 5.

  Reply

  • Konti

   |

   Az erő ranksor szerintem nem egyenlő a metával. Nyilván kevesebb warriort látsz mint druidot. (ez a pakli költségéből is adódik). És az ott leírtakkal a metáról se értek teljesen egyet…

   Reply

 • CrescentW0lf

  |

  Szerintem a control warrior most konkrétan játszhatatlan a ladder tetején. Miracle rouge és az új ramp druid szétkeni és a shaman sem egy leányálom.

  Most szinte mindenki warlock, druid, rouge, shamannal tolja. A többiek szinte teljesen kiszorultak.

  Reply

 • palacsinta

  |

  Megint jol leult az oldal. :)

  Reply

  • Vocsok

   |

   sajnos… minden nap megnézem többször is.. hátha.. de semmi.. pedig volt azóta pár HS hír.. sajnos egyéb (akár magyar) honlapon is nagyobb az élet..és ez minden ilyen jellegű oldalnak a mozgatórugója

   Reply

   • Re-Volt

    |

    Szerintem a vizsgaidőszak a ludas a dologban, gondolom majd egy podcastban minden pótolva lesz

    Reply

    • tegbashar

     |

     Na persze, de az már olyan, mint a múlt heti időjárás jelentés – ma :D

     Reply

     • CoyoteStarrk

      |

      A háttérben komoly változások folynak, nem véletlenül nincsen semmi. 1-2 napon belül kiderül minden.

      Reply

 • Thez

  |

  üdv, lehet tudni lesz még hir az oldalon? vagy mi lesz vele? Valami infot jó lenne ha adnátok
  elöre is köszönöm.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.